top of page
Geronimo ~Born2Travel

Inclusief:

* Vlucht

* Hotels

* Vervoer in Minivan met chauffeur

* Reisbegeleiding

* Alle entrees voor:

 Musea,

 Excursies 

 Nationale Parken

 Pueblo's.

Vanaf € 4295,- pp

Vertrekdata:   ~ 18 mei 2024

                     ~ 13 juli 2024 

                     ~ 17 augustus 2024

 

15-Daagse groepsrondreis: “Native Experience”

door Arizona en Mew Mexico.

 

Deze unieke reis staat geheel in het teken van de Native Experience. Het is een bijzondere rondreis met een bezoek aan de mooiste natuurgebieden van het Westen van Amerika, zoals Monument Valley, de Grand Canyon, Red Rock Canyon en Canyon de Chelly. Naast de prachtige natuurgebieden ligt de nadruk vooral op het bezoeken van diverse belangrijke en interessante Native stammen, zoals de Navajo, de Hopi en de Apache. Bovendien worden er bezoeken gebracht aan een paar bijzondere Pueblo’s, zoals de Acoma, de Zuni, Santa Clara en Taos. Tijdens de reis staat ook een bezoek aan het Heard Museum in Phoenix en het Indian Pueblo Museum in Albuquerque op het programma en wordt een bezoek aan Mesa Verde, een prachtige nederzetting van de Anasazi’s niet vergeten. Kortom een reis met heel veel hoogtepunten en bijzondere bezoeken en ontmoetingen.

Reisprogramma

Reisprogramma van dag tot dag

Dag 1 : Aankomst in Phoenix

 

Aankomst in Phoenix. Na aankomst word je naar het hotel gebracht en afhankelijk van de vluchttijden, is er nog tijd om even iets te eten en alvast een beetje te acclimatiseren. In verband met de jetlag is het fijn om zo snel mogelijk te gaan slapen om de volgende dag hier zo min mogelijk last van te hebben. 


Dag 2 : Phoenix – Sedona
(Afstand : 195 km / 2U8min.)

’s Morgens brengen we een bezoek aan het Heard Museum in Phoenix. Dit beroemde museum richt zich geheel op de kunst en cultuur van de Native Americans en dan met name op de volkeren uit het Zuidwesten van Amerika. Het museum heeft 3600 kunstwerken en er wordt zowel aandacht besteed aan de historie en traditionele kunst, als aan de hedendaagse kunst. Indrukwekkend is ook de aparte afdeling waar bijvoorbeeld aandacht wordt geschonken aan de gedwongen scholing van de Native kinderen. Binnen het museum bevinden zich tevens twaalf galerieën, een beeldentuin, een bibliotheek, een museum shop en een prachtige binnenplaats met café en restaurant. Een mooi voorproefje op alles wat we tijdens de reis nog gaan zien. Daarna brengen we de middag door in Scottsdale, The Old Town, waar talloze oude karakteristieke winkeltjes en vele kunst galerieën te bezoeken zijn met Native kunst. Er wordt van dit stadje gezegd dat het "The West's Most Western Town" is.

Aan het eind van de middag rijden we dan in ongeveer 2 uurtjes via een mooie route naar Sedona.

Dag 3 : Sedona 

’Vandaag blijven we de hele dag in Sedona. Of je nu van cultuur, natuur, spiritualtiet of winkelen houdt, in Sedona kan het allemaal! Sedona is een mooi kunstzinnig en zelfs een beetje een hippie dorpje midden in de bergen van Red Rock Canyon. In en rondom Sedona zijn veel organisaties die activiteiten voor toeristen aanbieden en je kunt hier echt dus van alles doen. Je kan hier een jeeptour maken, mountainbiken, kajakken of paardrijden. Als je de omgeving vanuit de lucht wilt bekijken kan dat ook met een klein vliegtuig, een helikopter of een heteluchtballon. Een van de meest populaire bezigheden in het prachtige rode rotsen gebied, is het maken van wandelingen. Er is een enorme keuze variërend van korte, eenvoudige hikes tot lange zware dagtochten. Je kan zelf een wandeltocht ondernemen, of onder begeleiding van een gids gaan hiken. In Sedona heb ook je talrijke winkels, restaurants en kunstgalerieën.
 
In Sedona wordt ook veel aandacht besteed aan de spiritualiteit, zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor speciale Vortex Tours, zoals een Healing, of Medicine wheel excursie. Vortexen zijn energievelden die al door de Natives werden gebruikt en als heilige plaatsen werden erkend. Dit soort energievelden kun je op meerdere plaatsen in de wereld vinden, zoals bijvoorbeeld de Pyramides, Machu Picchu en Stonehenge. Als je de bijzondere krachten van deze heilige plaatsen wilt ervaren kan dat dus in Sedona onder begeleiding van een gids.
 
Omdat iedereen weer een andere interesse heeft en wellicht hier iets anders wilt doen, bespreken we van te voren wat jullie voorkeuren zijn en zorgen wij ervoor dat je op het juiste tijdstip op de juiste plek bent om dat te doen wat je het leukst vindt.

 

Dag 4 : Sedona – Grand Canyon

(Afstand : 284 km / 2U4min)
 
We verlaten Sedona weer en rijden via Williams, een gezellig oud Cowboy stadje naar de Grand Canyon. Daar hebben we de hele middag om de Grand Canyon te ontdekken. Voor duizenden jaren is de Grand Canyon bewoond door Native Americans en er zijn dan ook diverse benamingen namen voor de Grand Canyon in verschillende Native talen zoals Öngtupqa, de benaming van de Hopi, of  Wi:kaʼi:la zoals de Yavapai de Canyon noemde, of Bidááʼ Haʼaztʼiʼ Tsékooh in het Navajo. De Hopi beschouwden de Grand Canyon ook als een heilige plek en omdat zij de laatste bewoners van de Grand Canyon waren, is ter ere van de Hopi ook het Hopi House gebouwd.
 
Het Hopi House is gebouwd naar voorbeeld van de huizen van de Hopi. Het is gemaakt van zandsteen en de daken functioneren als terrassen net zoals bij de traditionele huizen van de Hopi. De ramen zijn erg klein en de doorgangen tussen de vele vertrekken zijn klein en smal. In één hoek van bijna elke ruimte vind je een vuurplaats en de tweede verdieping is helemaal gedecoreerd met muurschilderingen van een (helaas) onbekende Hopi kunstenaar.
 
Als je aan de Grand Canyon denkt, denk je natuurlijk ook aan hiken en er zijn dan ook diverse routes die je kunt volgen. Het vervoer in de Grand Canyon Village wordt geregeld via gratis bussen tussen al de bezienswaardigheden en de vertrekpunten van de verschillende hikes, dus je kunt heel gemakkelijk overal komen. Er zijn vele routes uitgezet om te wandelen, vaak met spectaculaire uitzichten.
 
Ook een bezienswaardigheid is het oude statige hotel El Tovar, dat in 1905 is gebouwd als eindstation van de spoorlijn vanuit Santa Fe naar de Grand Canyon. Je kunt er lunchen en dineren, maar je mag er ook gewoon rondkijken in de lobby en giftshop. Je gaat even helemaal terug in de tijd door rond te lopen in dit mooie hotel. 
We overnachten in een hotel in de Grand Canyon Village, dus je hebt alle tijd om alles te bekijken wat je wilt.

Dag 5 : Grand Canyon - Hopi - Chinle

(Afstand : 335 km / 4U1 min)

Vandaag staat een redelijke lange rit op het programma, omdat we eerst via de Zuid Rim van de Grand Canyon naar het Navajo reservaat rijden en dan naar de ander kant van het reservaat moeten, waar Chinle ligt. Onderweg doorkruisen we daarbij het Hopi reservaat en ook daar stoppen we natuurlijk om meer van de Hopi cultuur te ervaren. Het reservaat bestaat uit 12 dorpen, verdeeld over 3 Mesas en we stoppen als eerste bij het Hopi Cultural Center voor een goede indruk van de Hopi cultuur. Er is een restaurant met verschillende traditionele gerechten op het menu, zoals een “Bleu Corn Tortilla” en nog veel meer lekkers.
 
Daarna brengen we een bezoek aan één van de oudste dorpen die sinds 11oo continu bewoond zijn geweest, te weten Walpi Village. We krijgen hier een rondleiding door het dorp waarbij de gids van alles zal vertellen en zal laten zien over de Hopi cultuur. Beroemd zijn de Hopi Kachina's, die hun goden representeren, uitgebeeld worden tijdens de ceremonies en als pop, gesneden uit één stuk hout en bedoeld om de kinderen over de Spirit World te leren. Tijdens de rondleiding zal je ongetwijfeld kunstenaars aan het werk zien in hun eigen Adobe huizen.
 
Aan het eind van de dag arriveren we in Chinle, op het Navajo reservaat waar we overnachten. Chinle is het vertrekpunt om Canyon de Chelly  te ontdekken. Een prachtig natuurgebied dat zowel historisch als spiritueel erg belangrijk is voor de Navajo. 

Dag 6 : Chinle - Monument Valley

(Afstand : 147 km / 1U33 min)
’s Morgens is er de mogelijkheid voor wie dit wil, om de kloof van Canyon de Chelly in te gaan onder begeleiding van een Navajo gids. Vanaf de bovenranden heb je ook een prachtig uitzicht naar beneden de kloof in en we rijden dan ook sowieso naar de diverse uitkijkpunten. ’s Middags rijden we richting Monument Valley, waar we een eerste kennismaking met Monument Valley hebben. We rijden de Valley Drive in onze eigen auto. Deze Scenic drive van 17 miles (ongeveer 27 kilometer) voert ons langs de meest bekende rotsformaties en belende uitkijkpunten. Nadat we deze loop hebben gereden, gaan we naar ons hotel. We overnachten in The View, een prachtig hotel met een fantastisch uitzicht op Monument Valley. Voor het diner kunnen we naar Gouldings rijden om daar met een fantastisch uitzicht op Monument Valley te eten. Ook leuk is het kleine museum over het ontstaan van deze tradingpost en kun je de oude winkel en het huis waarin de Gouldings toen leefden, bekijken. 

Dag 7 : Monument Valley

Vandaag zijn we de hele dag nog in Monument Valley. Deze dag kun je ’s morgens en een deel van de middag naar eigen wens invullen en indelen. Je kan ervoor kiezen om vanuit hotel The View van het prachtige uitzicht te genieten, iets te eten in het restaurant. Je kunt ook paardrijden in de Valley, dus wie van mijn boek heeft genoten, heeft nu zelf de mogelijkheid om te ervaren hoe het is om te paard de Valley in te gaan. Er zijn wandelroutes uitgezet en ook een excursie naar Mystery Valley behoort tot de mogelijkheden.  
 
Aan het eind van de middag worden we door onze Navajo gids opgehaald en maken we een Sunset excursie met jeeps van tweeënhalf uur. Aan het eind van deze excursie wacht ons een avond in de Valley, met zang, dans, storytelling en niet te vergeten traditionele Navajo Taco’s.  Er wordt veel over de Navajo cultuur verteld en terwijl we rond het kampvuur zitten, luisteren we naar de muziek van een fluitspeler, een traditionele Navajo song en kan er zelfs een Navajo dans rond het vuur worden gemaakt. Een bijzondere excursie en een hele bijzondere ervaring!
Na de excursie gaan we terug naar The View hotel voor de tweede overnachting.  

Dag 8 : Monument Valley - Mesa Verde – Durango

(Afstand : 298 km / 3U11 min)
 
Vandaag verlaten we alweer vroeg Monument Valley en vertrekken we via de 4 corners, (waar je in vier staten tegelijkertijd kunt staan) naar Mesa Verde in Colorado. Mesa Verde is een erg groot natuurpark en vooral beroemd vanwege de vele klifwoningen die er te vinden zijn, waaronder Chapin Mesa. Deze klifwoningen zijn gemaakt door de Anasazi’s die tussen de 11e en 13e eeuw in dit gebied woonden. Sommige woningen zijn open voor het publiek en we rijden dan ook een heel eind het park in om daar een paar beroemde klifwoningen te bekijken. We moeten dezelfde weg ook weer terug, dus het is een redelijk lange autorit, (vanuit de ingang van het park naar Chapin Mesa is ongeveer een uur rijden) maar onderweg zien we wel heel veel moois! ’s Avonds arriveren we in Durango voor een overnachting.

Dag 9 : Durango - Taos 
(Afstand : 323 km / 3U45 min

Vandaag rijden we eerst nog een stukje door Colorado om Pagosa Springs een bezoekje te brengen. Pagosa Springs is een typisch Colorado stadje, bekend vanwege de vele warm water bronnen en de ligging in de San Juan Mountains.
 
Na de pittstop in Pagosa Springs vertrekken we richting Taos, de oudste nog steeds bewoonde Pueblo van Amerika. De Taos Pueblo staat sinds 1992 op de lijst van Unesco. De Pueblo heeft een totale oppervlakte van 13.9 vierkante kilometer en heeft een bewonersaantal van iets meer dan 5000 mensen. In de Pueblo zelf wonen ongeveer 1500 mensen nog steeds zonder elektriciteit en stromend water. Bepaalde delen zijn afgesloten voor publiek, maar dan nog is het prachtig om in de Pueblo huisjes rond te kijken, waar kunstenaars hun kunst en kunstnijverheid verkopen en zo een goede impressie van het dagelijkse leven in de Pueblo te krijgen. We slapen in een hotel in het historische district van de Old Town. 
Dag 10 : Taos – Santa Fe
(Afstand : 114 km / 1U25 min)
 
We beginnen de dag met een bezoek aan het historische district van de Old Town Taos. Een mooie Plaza van adobe huizen waar je veel mooie galeries en winkels kunt vinden met bijzonder Native kunst of kunst hierop geïnspireerd.
 
Na het bezoek aan de Taos vervolgen we onze weg richting Santa Fe. Op weg naar Santa Fe, maken we eerst nog een tussenstop bij de Santa Clara Pueblo. Deze Pueblo staat bekend om zijn prachtige handgemaakte zwarte aardewerk en de Puye cliffdwellings. De Puye dwellings zijn een soortelijke woningen als de Anasazi tegen de rotsen opgebouwd. We maken hier een begeleide tour onder leiding van een Native gids die van de top van de Mesa naar beneden voert door allerlei verdiepingen van de dwellings, met de uitzonderlijke mogelijkheid om in een Kiva neer te dalen. Een ervaring die diepe indruk maakt en onvergetelijk is.
 
We komen in de loop van de middag aan in Santa Fe, een klein stadje geheel in Adobe stijl gebouwd. Ook al is dit geen grote stad, toch is Santa Fe de op vier na grootste kunststad in Amerika waarbij in meer dan 250 kunstgaleries de nadruk ligt op Native kunst en kunstnijverheid. Hier staat de middag en avond vrij te besteden. Of je nu lekker op de Plaza wilt zitten met een koffie of een drankje, wilt lunchen, dineren, winkelen, een musea wil bezoeken, zoals bijvoorbeeld het Georgia O’Keeffe museum of beroemde galeries van R.C. Gorman, Peña Studio of de Frank Howell galerie, hier kan het allemaal. ’s Avonds slapen we in Santa Fe.
Dag 11 : Santa Fe - Albuquerque
(Afstand :  121 km / 1U29 min)
 
We vertrekken vanmorgen richting Albuquerque en rijden naar het zuiden eerst over de Turquoise Trail, een kronkelende weg langs Ghost towns, zoals Cerillos en hippie dorpjes, zoals Madrid, waar we even stoppen om de sfeer te proeven.
 
Daarna rijden we naar Albuquerque om het Indian Pueblo Cultural Center, "de poort naar de 19 verschillende Pueblo volken in New Mexico", te bezoeken. Taos en Santa Clara hebben we al gezien en morgen staan ook nog de Zuni en Acoma Pueblo op het programma. In het Indian Pueblo Cultural Center museum vind je een mooi overzicht van alle Pueblo’s en een rondleiding door een gids in het museum geeft je veel informatie over de diverse Pueblo volken. Het is een prachtige plek om heerlijk rond te lopen en alles te bekijken of een Native maaltijd te nuttigen in het restaurant. Tegenover het Indian Pueblo Cultural Center ligt een grote Shopping Mall, Avanyu Plaza. Deze Mall heeft een uniek concept, omdat de gehele Mall eigendom is van, en geheel wordt gerund door de 19 Pueblo volken zelf. Alle winkels worden gerund door Natives en de opbrengsten komen ten goede aan de 19 Pueblos. s’ Avonds slapen we in een hotel in Albuquerque.     
Dag 12 : Albuquerque - Gallup
(Afstand :  322 km / 3U40 min)
 
We verlaten Albuquerque weer en gaan op weg naar Gallup. Onderweg brengen we een bezoek aan de Acoma Pueblo. Acoma, ook wel de Sky City genoemd, is een oude Pueblo die bovenop een Mesa is gebouwd en (net als de Taos Pueblo) claimt de oudste bewoonde Pueblo te zijn. De huizen op de Mesa, zonder water en elektriciteit worden nog steeds bewoond, maar worden nu ook vooral gebruikt als er ceremonies zijn. We gaan met een gids naar boven en we krijgen een rondleiding over de Mesa. Je gaat met een busje omhoog en je kan óf weer met een busje naar beneden, óf je kunt er ook voor kiezen om de “trappen”, (dit zijn uitgeholde treden in de rotsen), naar beneden te nemen.
 
Na de Acoma Sky City rijden we in ongeveer twee uurtjes naar de Zuni Pueblo. De Zuni zijn vooral beroemd vanwege hun prachtige sieraden met Turquoise Needlepoint. De Zuni Pueblo is de grootste van de 19 Pueblo’s en ze worden als de meest traditionele van alle Pueblo’s beschouwd. Van de bevolking van ongeveer 10.000 mensen, houdt 80% van de bevolking zich bezig met kunst of kunstnijverheid. Je zou de Zuni Pueblo dus eigenlijk kunnen beschouwen als een grote kunstenaars kolonie.
 
Na de Zuni Pueblo rijden we nog een klein uurtje door naar Gallup voor ons overnachtingshotel.
Dag 13 : Gallup – Holbrook
(Afstand : 258 km – 3 u 10)
 
Vandaag rijden we via Window Rock, de hoofdstad van de Navajo County naar Hubbels Tradingpost. Het is een National Historic Site en het geeft een goed beeld van hoe het leven voor de blanke settlers aan het eind van de 19e eeuw was. Je kan hier vrij rondlopen en zien hoe het gezin leefde. Er is een oude, nog steeds operatieve Tradingpost, je kan in het huis kijken waar de Hubbels woonden en er zijn diverse schuren die nog geheel in tact zijn. Lorenzo Hubbel heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de Navajo weefkunst en als we geluk hebben, kunnen we ook een Navajo weefster aan het werk zien.
 
Na het bezoek aan Hubbel’s Tradingpost gaan we richting het Petrified Forest waar we een mooie route door het park heen rijden. De route duurt ongeveer een uur en we stoppen op een paar mooie uitkijk punten, zoals Blue Mesa, Crystal Forest en Agate House. Na Petrified Forest rijden we door naar Holbrook waar we slapen. Holbrook stond vroeger bekend als de stad die “Too tough for Women or Churches” was. Rond 1900 stond dit stadje bekend als een plek waar geen orde was en vele outlaws, cowboys en settlers neerstreken. Het was het enige stadje dat ook zelfs geen kerk had, het echte ruige Wilde Westen dus! Door het stadje heen loopt de beroemde Route 66 die we ook een stukje rijden en we stoppen bij een geweldige Tradingpost; Geronimo waar je nog van allerlei dingen kunt vinden uit de tijd van het The Wild Westen. Voordat de blanke settlers naar Holbrook kwamen, werd het gebied eerst bewoond door de Anasazi, daarna de Pueblo volken, gevolgd door de Navajo en de Apache. Een kleurrijk verleden dus.
Dag 13 : Holbrook - Phoenix
(Afstand : 395 km – 4 u 36)
 
Vandaag moeten we een iets grotere afstand afleggen dan normaal, om terug naar Phoenix te rijden. We gaan niet rechtstreeks terug, maar maken een omweg door het Apache reservaat. Hierbij bezoeken we Fort Apache Reservation, een soort openlucht museum van diverse huizen van leger kapiteins uit de tijd dat de soldaten het op namen tegen de Apache en Navajo om hen van hun gebied te verdrijven. Er zijn vele battles gestreden en uiteindelijk hebben de Apache en Navajo verloren. Na de oorlog is het gebied teruggegeven aan de Apache en die hebben er een monument van gemaakt om ervoor te zorgen dat nooit wordt vergeten wat hen is aangedaan. Ook dit is een deel van de geschiedenis van de vele Native volken in Arizona en New Mexico en ook al geven de huizen een mooi beeld van hoe het leven toen was, ze zijn ook een stille getuige van de vele gruwelijkheden die toen zijn gebeurd.  
 
Na Fort Apache Reservation rijden we verder door naar het zuiden richting Phoenix over Route 60, die bekend staat voor de mooie uitzichten en leuke oude dorpjes, zoals Globe, Miami en Copperhill. Vlak voor Phoenix stoppen we nog bij een echte Ghost Town in Apache Junction. Goldfield was een echt goudzoekersstadje en veel gebouwen zijn nog in tact. Je waant je even helemaal in het echte Wilde Westen. In Phoenix hebben we onze laatste overnachting.
Dag 14 : Phoenix – Terugvlucht
(Afstand hotel -  vliegveld)
 
De laatste dag is aangekomen en afhankelijk van de terugvlucht, is er nog tijd om de laatste inkopen te doen voordat we weer naar het vliegveld gaan.
bottom of page