top of page

Hoe beleef je Monument Valley nu écht? Tips en advies over het rijden van de Scenic Drive.

Bijgewerkt op: 20 feb.


Monument Valley, my home away from home!

Monument Valley ligt op de grens van Utah en Arizona en is adembenemend mooi. Bij heel veel mensen staat een bezoek aan Monument Valley dan ook hoog bovenaan hun Bucketlist. Het gebied bestaat veelal uit rood woestijnzand en grillige rotsformaties en is qua oppervlakte ongeveer vergelijkbaar met de oppervlakte van de provincie Utrecht. Ik was 25 toen ik voor het eerst in Monument Valley kwam, (inmiddels al bijna 35 jaar geleden) en het is waar wat ze zeggen: “Als je er eenmaal bent, wil je nooit meer weg. Dit gebied deed zoveel met me toen ik hier voor het eerst kwam, dat ik met alles in mij voelde dat ik hier moest blijven. Ik was op slag verliefd op de prachtige natuur, het rode woestijnzand, de grillige rotsformaties en op één Navajo man in het bijzonder.


Monument Valley is een Navajo Tribal Park en dit betekent dat het op Navajo grondgebied ligt. De Navajo’s wonen hier al honderden jaren en noemen het Tsé Bii’ Ndzisgaii, wat “Vallei van de rotsen betekent”. Je zult dan ook merken dat de Navajo cultuur onlosmakelijk is verbonden met de sfeer en de belevening van dit park. Ik heb, toen ik daar zoveel jaar geleden voor het eerst kwam, inderdaad de unieke kans gehad om in Monument Valley te blijven. Ik heb er op een traditionele manier met de Navajo’s gewoond en geleefd en hierdoor heb ik het gebied en de cultuur, die voor blanken nagenoeg ontoegankelijk is, van heel dichtbij leren kennen. Jaren later heb ik een boek geschreven over mijn belevenissen als blanke vrouw bij de Navajo’s in Monument Valley: Mijn indianennaam was “Blanke Appel”. (Let op: De eerste druk is bijna uitverkocht, maar uiterlijk januari 2024 ligt de aangepaste en uitgebreidere tweede druk in de winkels!)

Ik neem je mee in mijn boek op een “reis” door Monument Valley en geef je als lezer een kijkje achter de schermen van de fascinerende Navajo cultuur. Ik hoop dat ik je met dit blog ook een stukje extra belevening mee kan geven als je Monument Valley bezoekt, zodat je nog meer kunt genieten van dit uitzonderlijk mooie en magische gebied.


Sinds mijn verblijf daar ben ik nog heel vaak geweest, het liefst zeker één keer per jaar, als reiziger, maar ook als reisbegeleidster om toeristen op een “andere” manier kennis te laten maken met deze wonderschone plek op aarde. Ik heb sowieso heel veel reizen in en door Amerika gemaakt, maar Monument Valley is toch de plek die bij mij voor altijd in mijn hart zit en vandaar dat ik mijn kennis hierover graag met jou wil delen, zodat ook jij de magie van deze bijzondere plek optimaal kunt ervaren.


Monument Valley, een eerste kennismaking

De Scenic Drive is voor velen een eerste kennismaking met Monument Valley. Het is een route die je met je eigen (huur)auto kunt rijden en waarbij je langs de meest bekende rotsformaties rijdt. Net zoals dit eerste blog van mij wellicht een eerste kennismaking is voor jou met Monument Valley en de Navajo cultuur. In eerste instantie was ik van plan om een één blog te schrijven over alles wat ik kan vertellen over een bezoek aan Monument Valley, maar ik kwam er al snel achter dat dit bijna onmogelijk is. Vandaar dat ik heb besloten een paar verschillende blogs aan Monument Valley te wijden. Deze eerste gaat over de Scenic Drive, maar er zullen er nog een paar volgen over bijvoorbeeld de verschillende excursies die je er kunt doen, de verschillende overnachtingsmogelijkheden die er zijn, de fascinerende Navajo cultuur zelf en andere interessante bezienswaardigheden in de buurt van Monument Valley. Dus als je benieuwd bent naar mijn volgende blogs, volg me dan, zodat je niets hoeft te missen.


Highway 163

Als je ooit in de buurt komt van Monument Valley, neem dan geen genoegen met het kijken naar Monument Valley vanaf een afstand van Highway 163. Ook al heb je vanaf daar een prachtig uitzicht, toch zie je dan maar heel weinig van Monument Valley en heb je het niet “echt” gezien en ben je er niet “echt” geweest. Als je weinig tijd hebt en je bent op weg naar een andere bestemming, doe jezelf dan toch een plezier en rij dan in ieder geval de Scenic Drive om toch iets meer van Monument Valley te zien! (Mijn advies is om hier sowieso minimaal twee dagen te blijven, maar langer is natuurlijk altijd nog beter 😉)

Monument Valley en films

Monument Valley is een bijzonder park op de grens van Utah en Arizona in Amerika. Iedereen herkent wel de rode rotsformaties van Monument Valley uit een bepaalde film of reclame. De eerste film die er ooit werd opgenomen was in 1939, een film van John Ford met een toen nog onbekende acteur, John Wayne in de hoofdrol. Daarna zijn er nog vele films in Monument Valley opgenomen, waarvan Forrest Gump uit 1994 wel één van de bekendste is. Dit heeft zelfs geresulteerd in een “Forrest Gump Point” waar bijna iedereen een foto van zichzelf, midden op de weg staand, neemt. Bijna iedereen, want ik dus niet! De reden hiervoor is dat ik Monument Valley al jaren daarvoor had ontdekt, ik de film ook nog nooit heb gezien en dat Highway 163, toen nog gewoon de weg van Monument Valley naar Mexican Hat was.


De Scenic Drive dus…

Als je aankomt in Monument Valley, probeer dan rond het middaguur aan te komen. Let op, het Navajo reservaat doet in tegenstelling tot Arizona wel mee met de zomertijd, waardoor het in de zomer een uur later is dan in Arizona. Het is vanaf de Grand Canyon in het westen ongeveer drie uurtjes rijden en ook vanaf Moab in het noorden ben je ongeveer drie uur onderweg. Als je de afslag vanaf Highway 163 naar de ingang van het park neemt, moet je halverwege deze lange weg stoppen om entree voor het park te betalen. Je betaalt 10 dollar per persoon of 20 per auto. De pas “America the Beautiful” geldt hier niet, omdat het geen Nationaal park maar een Navajo park is. Zodra je entree hebt betaald, kun je diezelfde dag nog in en uit. Als je de volgende dag het park verlaat en er weer opnieuw in wilt, moet je ook weer opnieuw betalen.


Als je rond de middag aankomt, heb je je nog ruim de tijd om zelf de Scenic drive van 17 miles (ongeveer 27 kilometer) te rijden die je langs de meest bekende rotsformaties brengt. De weg de Valley in, wordt rond 3 uur afgesloten, omdat je het anders niet meer redt om de gehele ronde te maken. Na 5 uur ’s middags mag je namelijk als toerist zonder begeleiding van een Navajo gids niet meer in het park zijn. Met het rijden van de drive, waar je ongeveer 2 á 3 uur voor uit moet trekken, krijg je een goede eerste indruk van The Valley.


Zorg wel dat je over een goede auto beschikt, het liefst een SUV of truck, want de weg door de Valley is in slechte staat, niet geasfalteerd en soms erg hobbelig. Vooral het eerste stuk, waarin je een afdaling in de Valley maakt, kan een beetje spannend zijn. Als je ziet met hoeveel vaart de toeristenjeeps er overheen rijden en hoe de Navajo’s zelf met gemak hun trucks over de hobbelige gehavende weg sturen, dan kun je het risico echt wel nemen. Het voordeel om deze loop zelf te rijden is dat je bij ieder mooie fotostop, en dat zijn er echt heel veel, de auto stil kunt zetten en uit kunt stappen.

Je kunt ook op je gemak stoppen bij de kraampjes die je onderweg tegenkomt waar ze sieraden en souvenirs verkopen. Als je goed zoekt, kun je tussen de vele kralen sieraden soms ook echte handgemaakte zilveren Navajo sieraden vinden, vaak verkocht door de maker zelf of een familielid. De prijs is veel beter dan in de dure galeries die je overal in Arizona en New Mexico tegenkomt en het leuke is dat je dan ook een goede kans om de maker ervan te ontmoeten. Het is in ieder geval mijn favoriete bezigheid als ik er ben en ik vind ook altijd wel iets bijzonders.


De Mittens

Als je de weg afdaalt, sta je als eerste als het ware oog in oog met de twee Mittens. Dit zijn dé twee meest herkenbare rotsformaties van Monument Valley. Ze lijken op twee wanten waarvan de duim apart uitsteekt. Als je er rond zonsondergang kunt zijn, wellicht na het rijden van de loop, krijg je een fantastisch effect wanneer de formatie van de ene Mitten, een schaduw werpt op de andere Mitten. John Wayne heeft eens gezegd: “Monument Valley is the place where God put the West” en als je hier bent waan je jezelf inderdaad in een cowboy film.


John Ford’s Point

De weg voert je langs de Mittens en The Three Sisters naar John Ford’s Point. The Three Sisters worden door de Navajo’s gezien als drie nonnen die staan te bidden. Neem even de tijd om daar van de weg af te slaan en langs de paardenkoraal bij The Three Sisters, naar boven te rijden. (Voor degene die mijn boek hebben gelezen; dit is de paardenkoraal van de hoofdrolspeler uit mijn boek.) Daar vind je ook weer een aantal standjes, maar kun je ook in een kraampje het beroemde Navajo Fry Bread bestellen en eten. Dit is een traditioneel gerecht dat de Navajo’s als een soort basis van hun taco’s eten en smaakt heerlijk met chili con carne erop. Maar ook de zoete variant met honing is erg lekker. Er is geen betere plek om dit te proeven dan vanaf een bankje met uitzicht op John Fords Point.

Veelal vind je daar op het verste uitkijkpunt een Navajo op[ zijn paard waarvan je foto’s mag maken (tegen betaling van een dollar) of je kunt er zelf op zitten en dan een foto maken (daar moet je dan ongeveer 5 dollar voor betalen). Het is een prachtige plek met een waanzinnig uitzicht over de Valley heen, die je vast al wel eens in reisbrochures hebt zien staan.


Yei Bei Cheis en de Totem Pole

Als je daarna weer naar terug naar beneden rijdt, langs de paardenkoraal, en de rondweg weer vervolgd, kom je langs een uitkijkpunt vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de Yei Bei Cheis (uitspraak: jee bu tjees) en de Totem Pole. Yei Bei Cheis zijn de goden van de Navajo’s en als je goed kijkt is het alsof er een aantal goden naast elkaar aan het dansen is. Je zou het misschien niet zegen, maar de Totempole is 121 meter hoog en de doorsnede bovenop is meer dan 3 meter. Je kunt niet dicht bij de Totempole komen, maar vanaf de Sand Springs heb je er wel een magnifiek uitzicht op. Je mag in principe nergens in de Valley op de rotsen klimmen, maar de Navajo’s hebben ooit toegestaan dat Clint Eastwood de Totempole heeft beklommen in de film “Eiger Sanction”. Deze rotsformatie is het hart van Monument Valley en is ook voor de Navajo’s zelf een heilige plek waar vaak ’s nachts ceremonies worden gehouden. Soms kun je zelfs de trommels, die bij een ceremonie worden gebruikt, tot ver buiten de Valley horen.

Artist’s Point

Als je daarna de weg weer vervolgt, kom je voordat je bij Artist’s Point aankomt, eerst nog langs een oude verlaten Hogan. Deze vind je overal in de Valley en zijn overblijfselen van families die daar ooit hebben gewoond. Waarschijnlijk is er in die Hogan ooit iemand overleden en de Navajo’s verlaten zo’n plek dan en komen er nooit meer terug. De tand des tijds doet de rest…


Artist’s Point is een uitkijkpunt vanwaar je een magnifiek uitzicht hebt over de Valley. Als je het geluk hebt dat je daar rond zonsondergang of zonsopgang bent, kun je de lange schaduwen zien die de rotsformaties op de boden van de Valley maken. Ze noemen Monument Valley niet voor niks: ”Het land van de lange schaduwen”. Een perfect moment om een paar prachtige foto’s te maken.


North Window

De volgende stop is North Window en vanaf daar heb je een prachtige doorkijk tussen twee rotsformaties, Elephant Butte en Cly Butte in, alsof je door een raam naar de wereld kijkt. Ook dit uitzicht kom je vaak in advertenties en reclame tegen.

Als je de weg vervolgd, kom je uiteindelijk weer bij de paarden koraal onder de Three Sisters uit en rij je vanaf daar dezelfde terug naar het beginpunt. Maak je geen zorgen dat deze weg saai is, omdat je hier al geweest bent, want vanaf de andere kant, ziet de Valley er weer heel anders uit.


Hotel The View

Als je terug bent bij het beginpunt en je wilt weer vertrekken, gun jezelf dan ook nog even de tijd om in The View binnen te kijken. The View is een prachtig hotel dat in 2008 is geopend en van waaruit je een geweldig uitzicht hebt op Monument Valley. Ook binnen is het hotel prachtig en in de lobby vind je een gigantische open haard en aan de muren vele authentieke Navajo kleden. In The View bevindt zich ook een restaurant, een winkel met van allerlei souvenirs van sleutelhangers van een paar dollar tot echte Navajo kleden en sieraden die tot in de duizenden dollars kunnen lopen. Als je daar bent, realiseer je je waarschijnlijk dat je hier toch echt langer wilt blijven. En je bedenkt je hoe waanzinnig het zou zijn als je hier een nacht in een prachtige kamer kon slapen met uitzicht op de Valley. Helaas is er vaak geen beschikbaarheid en moet je een kamer in The View al ruim van te voren reserveren.

Misschien een goed idee om dit dan maar voor een volgende keer te reserveren, omdat je dan ook gelijk een excursie met een Navajo gids kunt boeken. Tijdens het rijden van de Scenic Drive zie je dat er heel veel weggetjes van de weg afbuigen, maar bij al deze weggetjes staat dat deze verboden zijn voor toeristen. In de Valley wonen nog een aantal Navajo families en deze zijn erg gesteld op hun privacy. Het is dus veelal privé terrein en daar mag je als toerist niet komen. Wanneer je echter een excursie met een Navajo gids boekt, dan mag je daar wel heen en kun je juist wél dat gedeelte van de Valley ontdekken waar nog veel meer mooie uitzichten en rotsformaties zijn. Ook breng je dan een bezoek aan een Hogan, zie je petrogliefen en oude rotswoningen van de Anazasi’s, die vóór de Navajo’s in dit gebied woonden, en nog veel meer. Echt een aanrader. Dus als je deze keer geen tijd hebt om langer in Monument Valley te blijven, heb je in ieder geval een goede reden om nog een keer terug te komen.

Want wat dacht je van een Sunset, of Sunrise tour, of een rit te paard door de Valley? Over al deze mogelijkheden en meer, lees je in mijn volgende Blog. Als je niet zo lang wilt wachten en nu al overtuigd bent dat Monument Valley een plek is waar je heen wilt, neem dan contact op met mij. Ik ben sinds oktober 2023 als zelfstandige reisondernemer aangesloten bij Travel Counsellors Nederland en ik kan dus de meest perfecte reis naar Monument Valley voor je samenstellen en organiseren. Natuurlijk ook in combinatie met alle andere prachtige bestemmingen in Amerika.


Dit was mijn eerst blog met tips en advies over Monument Valley. Als je vragen of opmerkingen hebt, reageer dan hieronder.


Dorothea Born

Mobiel: 06 815 33 824

Facebook groep Passie voor Amerika: http://facebook.com/groups/passievoorAmerika


823 weergaven

Comments


Dorothea Born ~Born2Travel.nl

Hallo, leuk dat je er bent en dat je een stukje met me mee op reis gaat! 

Door mijn jarenlange reiservaring in Amerika kan ik heel veel vertellen over de 30 Staten waar ik inmiddels ben geweest. Monument Valley is mijn Home away from Home en vandaar dat mijn eerste blog over Monument Valley gaat. In de toekomst zullen er nog heel veel meer volgen, dus als je het interessant vindt om meer van mij te lezen, volg me dan!  Ik neem je graag mee op reis! 

bottom of page